pon. Lip 22nd, 2019

Kosmetyczny hit za 3 zł! Będziesz zachwycona jego niesamowitymi właściwościami!

Olejek rycynowy to jeden z najtańszych i najbardziej dostępnych olejków. Kupisz go w każdej aptece, a wykorzystasz do pielęgnacji każdego rodzaju cery, włosów i paznokci. Co potrafi ten kosmetyczni-apteczny bohater? Odpowiedź to tylko i aż jedno słowo: upiększa!

Olejek rycynowy na brwi i rzęsy

Zaleca się nakładać olejek rycynowy na rzęsy za pomocą czystej szczoteczki po zużytym tuszu do rzęs. Należy uważać z ilością nakładanego preparatu, ponieważ może się dostać do oczu i spowodować ich przekrwienie i łzawienie. Zasadę umiaru stosujemy także podczas wcierania olejku w brwi. Efektem kuracji są ciemniejsze, dłuższe i grubsze włoski brwi i rzęs.

Olejek rycynowy na włosy

Olejek rycynowy można nakładać na suche włosy i (przede wszystkim) na skórę głowy – wówczas skupimy się bardziej na jego właściwościach upiększających i nabłyszczających. Należy nałożyć go na skórę głowy i włosy, potrzymać od 15 minut do kilku godzin (w tym zakresie istnieje naprawdę ogromna swoboda – wszystko zależy od tego, ile czasu możemy poświęcić na olejkowanie włosów olejkiem rycynowym), po upływie wyznaczonego czasu po prostu zmywa się olejek z włosów i skóry.

Gdy włosy są bardzo zniszczone i potrzebują dogłębnej regeneracji, wówczas olej rycynowy będzie lepiej się i szybciej się wchłaniał, jeśli przed aplikacją zwilżymy lekko skórę głowy i kosmyki. Łuski wilgotnych włosów rozchylają się nieznacznie, dlatego olejki i inne substancje mają utorowaną drogę bezpośrednio do wnętrza włosa.

Olejek rycynowy nie jest polecany:

  • blondynkom, ponieważ może przyciemniać włosy;
  • osobom o włosach rozjaśnianych i wysoko porowatych, gdyż w przypadku kruchych, suchych i zniszczonych pasm olejek zamiast pomagać, może zaszkodzić. W szczególności dotyczy to olejowania końcówek, które stanowią najbardziej porowatą i podatną na zniszczenia część włosów, której potrzeba najbardziej intensywnego nawilżenia i ochrony.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x