Nie wyrzucaj łupin po cebuli i skórek po ogórkach. Są nadzwyczaj cenne

      Możliwość komentowania Nie wyrzucaj łupin po cebuli i skórek po ogórkach. Są nadzwyczaj cenne została wyłączona

Cebula od wieków jest doceniana ze względu na właściwości lecznicze, jakie posiada. To warzywo jest bogate w substancje bakteriobójcze i duże ilości witaminy C. Okazuje się jednak, że jej łupinki również są niesamowicie cenne. Podobnie jak obierki ogórka. Jak dowiesz się, jakie niosą korzyści, już nigdy nie wyrzucisz ich do kosza.

Cebula jest warzywem, które znalazło swoje zastosowanie w wielu sytuacjach. Dzięki swoim właściwościom wspaniale odnajduje się jako lek na przeziębienie oraz wspomagający odporność. Ponadto znalazła również zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny. Jej właściwości lecznicze są znane od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był zalecany w chorobach reumatycznych, syrop przy przeziębieniach, z kolei wąchanie surowej odkażało zakatarzony nos i drogi oddechowe. Przez te wszystkie stulecia należała ona do najcenniejszych leków przeciwszkorbutowych, czyli ostrych niedoborów witaminy C.

Ogórek, oprócz tego, że jest warzywem niskokalorycznym, zyskał sympatię również dzięki łagodnemu i orzeźwiającemu smakowi. Oprócz tego ma również niesamowite właściwości. Dzięki sporej ilości krzemionki buduje silne i zdrowe włosy oraz paznokcie. Od wieków ogórki uważane są za żywność „upiększającą”. Świeży sok z ogórka doskonale oczyszcza i detoksyfikuje całe ciało.

Zazwyczaj obierając te warzywa, wyrzucamy ich łupinki i obierki, a szkoda, ponieważ w nich również kryją się niesamowite właściwości. Zamiast wyrzucać je do kosza, można ekologicznie je wykorzystać. Korzyści, jakie niosą, są nadzwyczaj cenne. Z wrażenia opadnie wam szczęka, jak dowiecie się, co potrafią zdziałać.