Jak poznać typ cery?

każda cera jest nieco inna. Jeśli trafnie rozpoznasz jej potrzeby, nie tylko pozbędziesz się kłopotów ze skórą, ale i zachowasz młodość na dłużej. Rozpoznaj z nami swój typ cery i naucz się o nią dbać.

Tekst: Agnieszka Nowak

Cera tłusta:

gruba, ziemista, błyszcząca, z wyraźnie widocznymi rozszerzonymi porami. Często pojawiają się na niej zaskórniki, niedoskonałości i największe utrapienie – trądzik. Jeśli przyłożysz do niej papier do pieczenia (to znakomity papierek lakmusowy, który skutecznie zdemaskuje przetłuszczające się partie skóry), pozostaną na nim wyraźne, przezroczyste ślady sebum.

Cera normalna:

jest równomiernie nawilżona, czysta i nie sprawia kłopotów na co dzień. Od czasu do czasu mogą pojawić się miejscowe niedoskonałości lub podrażnienia, jednak tylko wtedy, gdy zapominamy o demakijażu i potraktujemy skórę silniejszym detergentem lub alergenem. Po przyłożeniu chusteczki higienicznej lub papieru do pieczenia nie pozostawia tłustych śladów. Nie powoduje dyskomfortu, nie swędzi i nie łuszczy się od przesuszenia.

Cera sucha:

cienka, gładka, bez widocznych porów. Często bywa napięta; kiedy nie nałożysz kremu, bywa ściągnięta, może nawet delikatnie się łuszczyć. Bywa wrażliwa na mróz, wiatr, słońce i wodę w basenie. Nie lubi kosmetyków z alkoholem, drażni ją także zwykłe mydło. Gdy ją naciągniesz palcami, zobaczysz powierzchowne, gęste „zmarszczki” na wysuszonym naskórku.

Mieszana:

gładka i matowa na skroniach i policzkach, a świecąca na czole, nosie i brodzie, z rozszerzonymi porami. Często mylona jest z cerą tłustą lub suchą. By ją zdemaskować, zrób test. Umyj twarz delikatnym żelem. Po osuszeniu nie natłuszczaj skóry żadnym kremem, odczekaj godzinę i sprawdź jej stan w lusterku. Jeśli w strefie T, czyli na czole i w okolicach nosa błyszczy się, pozostałe partie twarzy są ściągnięte i matowe, oznacza to cerę mieszaną. Możesz przyłożyć do niej papier do pieczenia: tłuste ślady zobaczysz w miejscach, gdzie przylegał do nosa, czoła i brody.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x