Cola pod mikroskopem. Fakty, które kończą pytanie: pij lub nie pij

Cola pod mikroskopem. Fakty, które kończą pytanie: pij lub nie pij

W Turcji, po raz pierwszy na świecie, Coca-Cola rozpoczęła proces przeciwko składowi napoju. Etykieta zwykle mówi, że Coca-Cola zawiera cukier, kwas fosforowy, kofeinę, karmel, kwas węglowy i rodzaj „ekstraktu”. Ten ekstrakt wzbudził podejrzenia.

A firma Coca-Cola została zmuszona do ujawnienia tajemnicy, z czego faktycznie produkowany jest koks. Okazało się, że jest to płyn pochodzący z owada  koszenila (koszenila) .

Koszenila  jest owadem, który żyje na Wyspach Kanaryjskich iw Meksyku. Ten owad przylega do rośliny za pomocą trąby, ssie sok i nigdy się nie porusza. Dla owada, cochreanu? El przygotowuje specjalne pola. Te owady w polu są zbierane przez wieśniaków …

Od samic i jaj tych owadów usuwają pigment zwany karminem, który koks barwi się na brązowo. Suszony rodzaj ślimaka? Eh wygląda jak rodzynka, ale w rzeczywistości jest owadem!

Teraz wiesz, co oznacza słowo „Coca” w nazwie napoju. A teraz powiem ci, co kryje się za słowem „Cola”. Aby to zrobić, opowiem ci historię pracownika, który przez 23 lata pracował w fabryce Coca-Coli.

Surowce do coli są solodycznymi korzeniami i różne ssaki, w tym myszy, żywią się tymi korzeniami. Duże firmy produkujące colę zbierają te korzenie w tonach za pomocą koparek. Przy składaniu ton korzeni nie są w stanie wyciągać myszy. Dlatego korzenie lukrecji są prasowane razem z tym, co było wśród korzeni. Dopiero potem resztki wełny, łapy i tak dalej są wyciągane z tej masy! Ponieważ napój ma ciemny odcień, nie jest zauważalne, że zawiera on również krew i sok żołądkowy myszy. Oczywiście gigantyczne firmy produkujące colę próbują neutralizować szkodliwe substancje za pomocą chemikaliów. Przez 23 lata pracownik, który opowiedział tę historię, nigdy nie wypił szklanki coli. Następnie osądź sam.

Naukowcy z Waszyngtonu rozłożyli się na składniki jednego ze składników Coca-Coli. Okazało się, że karmel nie jest wcale stopionym cukrem, ale chemiczną mieszaniną cukru, amoniaku i siarczynów uzyskaną przy wysokim ciśnieniu i temperaturze. Może powodować raka płuc, wątrobę, tarczycę i białaczkę. Okazało się również, że alkohol zawarty w sodzie: to podstawa bardzo tajnego dodatku „7 X”. W alkoholu dodaj kilka kropli olejków aromatycznych, kolendry i cynamonu. A ciecz koszenilowa owadów – karmin nie została w ogóle certyfikowana, dlatego w niektórych krajach nie produkują w ogóle coli.

Jak organizm reaguje na colę:

  • Po 10 minutach
  • 10 łyżeczek cukru „trafi” w system (jest to zalecana dzienna dawka).
  • Nie ciągniesz za rozdarcie, ponieważ kwas fosforowy hamuje działanie cukru.
  • Za 20 minut
  • Nastąpi skok insuliny we krwi. Wątroba zamienia cały cukier w tłuszcz.
  • Po 40 minutach
  • Absorpcja kofeiny jest zakończona. Twoi uczniowie będą się rozwijać.
  • Ciśnienie krwi wzrośnie, ponieważ wątroba wyrzuca więcej cukru do krwi.
  • Receptory adenozyny są zablokowane, co zapobiega senności.
  • Po 45 minutach
  • Twoje ciało zwiększy produkcję hormonu dopaminy, który stymuluje centrum przyjemności w mózgu.
  • Ta sama zasada działania w przypadku heroiny.
  • Godzinę później
  • Kwas fosforowy wiąże wapń, magnez i cynk w jelitach, przyspieszając metabolizm.
  • Zwiększone wydalanie wapnia z moczem.
  • Ponad godzinę
  • W grę wchodzi działanie moczopędne.
  • Wapń, magnez i cynk znajdują się w kościach, a także w sodu, elektrolicie i wodzie.
  • Ponad półtorej godziny
  • Stajesz się drażliwy lub ospały. Cała woda zawarta w Coca-Coli jest wydalana z moczem.

Aktywnym składnikiem Coca-Coli jest kwas ortofosforowy. Jego pH wynosi 2,8. Do transportu koncentratu Coca-Cola ciężarówka musi być wyposażona w specjalne pojemniki przeznaczone do materiałów wysoce korozyjnych.

Szczegółowy skład reklamowanego produktu Coca-Cola Light bez kofeiny: Aqua carbonated, E150d, E952, E950, E951, E338, E330, Aromas, E211

1. Aqua gazowana woda gazowana. Obecność dwutlenku węgla w wodzie pobudza wydzielanie żołądkowe, zwiększa kwasowość soku żołądkowego i wywołuje wzdęcia – obfity gaz. Ponadto nie stosuje się wody źródlanej, ale woda z kranu przechodzi przez specjalne filtry.

2. E952 (kwas cyklamowy i sole Na, K, Ca), kwas cyklamowy i jego sole sodowe, potasowe i wapniowe.

Substytut cukru. Cyklamat jest syntetycznym środkiem chemicznym, ma słodki smak 200 razy słodszy od cukru, jest stosowany jako sztuczny środek słodzący. Został zakazany do stosowania w żywności dla ludzi, ponieważ jest rakotwórczy powodując raka.

W 1969 r. Nakazem Federalnej Agencji ds. Administracji Żywności i Leków (FDA) zakazano stosowania w Stanach Zjednoczonych, ponieważ udowodniono, że on, podobnie jak sacharyna i aspartam, powoduje raka pęcherza moczowego u szczurów. W tym samym roku zakazano w Kanadzie.

W 1975 r. Zakazano w Japonii, Korei Południowej i Singapurze. Zabronione do stosowania w przemyśle napojów w Indonezji. W 1979 r. Światowa Organizacja Zdrowia zrehabilitowała cyklamaty, uznając je za nieszkodliwe.

* Bezpieczna dawka: 0,8 g dziennie.

3. E150d (karmel IV – proces amoniak-siarczyn, barwnik)

– spalony cukier otrzymuje się przez przetwarzanie cukru w ​​określonych temperaturach, z dodatkiem lub bez dodatku odczynników chemicznych. W tym przypadku dodaje się siarczan amonu.

4. E950 (Acesulfam Potas, Acesulfame Potassium)

– 200 razy słodszy niż sacharoza. Zawiera ester metylowy, który upośledza układ sercowo-naczyniowy i kwas asparogenny, który działa stymulująco na układ nerwowy i może z czasem uzależniać. Acesulfam słabo rozpuszczalny. Produkty z tym słodzikiem nie są zalecane dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących.

* Bezpieczna dawka: 1 g dziennie.

5. E951 (Aspartam)

– substytut cukru dla pacjentów z cukrzycą. Chemicznie niestabilny: wraz ze wzrostem temperatury rozkłada się na metanol i fenyloalaninę. Metanol (alkohol metylowy) jest bardzo niebezpieczny: 5-10 ml może prowadzić do śmierci nerwu wzrokowego i nieodwracalnej ślepoty, 30 ml może prowadzić do śmierci. W ciepłej sodzie i aspartamie przekształca się w formaldehyd, który jest najsilniejszym czynnikiem rakotwórczym.

Udokumentowane przypadki zatrucia aspartamem: utrata dotyku, bóle głowy, zmęczenie, zawroty głowy, nudności, kołatanie serca, przyrost masy ciała, drażliwość, lęk, utrata pamięci, niewyraźne widzenie, wysypka, drgawki, utrata wzroku, bóle stawów, depresja, skurcze, choroby narządów płciowych, utrata słuchu.

Aspartam może również wywoływać następujące choroby: guz mózgu, stwardnienie rozsiane, padaczka, choroba Bazedovoy, przewlekłe zmęczenie, choroba Parkinsona i Alzheimera, cukrzyca, upośledzenie umysłowe i gruźlica.

* Bezpieczna dawka: 3 g dziennie.

6. E338 (kwas ortofosforowy, kwas fosforowy) – wzór chemiczny: H3 PO4.

Zagrożenie pożarem i wybuchem. Działa drażniąco na oczy i skórę. Zastosowanie: do produkcji soli fosforanowych amonu, sodu, wapnia, manganu i aluminium, a także do syntezy organicznej, w produkcji węgla aktywnego i folii, do produkcji materiałów ogniotrwałych, ogniotrwałych spoiw, ceramiki, szkła, nawozów, detergentów syntetycznych, w medycynie, obróbce metali do czyszczenia i polerowania metali, tekstyliów do produkcji tkanin z impregnacją opóźniającą palenie, olejem, przemysłem zapałek.

Kwas ortofosforowy spożywczy jest używany do produkcji wody gazowanej i do otrzymywania soli (proszki do produkcji herbatników). Zapobiega wchłanianiu wapnia i żelaza w organizmie, co może prowadzić do osłabienia tkanki kostnej, osteoporozy. Inne działania niepożądane: pragnienie, wysypka skórna.

7. E330 (kwas cytrynowy, kwas cytrynowy) – bezbarwne kryształy.

Szeroko rozpowszechniony w przyrodzie. Zdobądź kwas cytrynowy z tytoniu i fermentację węglowodanów (cukier, melasa). Stosowany w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Sole cytrynianowe (cytryniany) są stosowane w przemyśle spożywczym, jak kwasy, konserwanty, stabilizatory, w medycynie – do puszkowania krwi.

8. Aromaty – nie wiadomo, jakie aromaty

9. E211 (benzoesan sodu, benzoesan sodu)

– wykrztuśny, środek konserwujący żywność. Kwas benzoesowy (E210), benzoesan sodu (E211) i benzoesan potasu (E212) są wprowadzane do niektórych produktów spożywczych jako środki bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Należą do nich dżemy, soki owocowe, marynaty i jogurty owocowe. Nie zaleca się stosowania astmy i osób wrażliwych na aspirynę.

W niedawnym badaniu przeprowadzonym przez Petera Pipera, profesora biologii molekularnej i biotechnologii na Uniwersytecie w Sheffield w Anglii, stwierdzono, że związek ten powoduje znaczne uszkodzenia DNA.

Według Piper benzoesan sodu, aktywny składnik konserwantów stosowanych w większości napojów gazowanych, nie niszczy części DNA, ale je dezaktywuje. Może to prowadzić do marskości wątroby i chorób zwyrodnieniowych, takich jak choroba Parkinsona.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x