Chroni przed rakiem, dba o mózg. Zalety cebuli

Chroni przed rakiem, dba o mózg. Zalety cebuli

Warto jeść cebulę

Nie tylko wzbogaca smak potraw, ale i dba o zdrowie. Zobacz, jakie korzyści zdrowotne płyną z jedzenia cebuli

1. Pomaga zredukować ból i obrzęk

Ukąsiła cię pszczoła lub osa? Na obrzęk i ból pomoże okład z torebki wypełnionej kostkami z lodem albo… cebula. Przyłóż do podrażnionej skóry przeciętą świeżą połówkę cebuli. Jej sok ukoi podrażnione owadzim jadem nerwy

2. Obniża poziom złego cholesterolu

Warto włączyć ją do diety. Badania prowadzone na uniwersytecie w Hong Kongu dowiodły, że substancje zawarte w cebuli (a zwłaszcza w jej czerwonej odmianie) pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Według badań u osób, które zjadały dziennie pół świeżej średniej wielkości cebuli zaobserwowano wzrost poziomu dobrego cholesterolu (HDL) o 30 procent. Podobnie działa czosnek, choć z dwojga złego lepiej już chyba wybrać cebulę. No, chyba że nie planujemy wychodzenia z domu przez cały dzień…

3. Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy

Glutation – oto sekret dobrego wyglądu skóry i ochrony przed nowotworami. Cebula to znakomite źródło glutationu, czyli przeciwutleniacza zwalczającego wolne rodniki i opóźniającego starzenie się komórek. Można więc zaryzykować stwierdzenie, że kto je cebulę, ten jest piękny i młody!

4. Zapobiega przeziębieniu

Pamiętasz, jak babcia lub mama kazała ci pić syrop z cukru i soku cebuli, kiedy dopadał cię katar? Nie każdemu smakował ten specyfik z domowej tradycyjnej apteki, jednak lekarze nie mają wątpliwości i potwierdzają – cebula zapobiega przeziębieniu i pomaga w wyjściu z choroby. Wszystko dzięki witaminie C, którą zawiera jej sok

5. Trzyma cukier w ryzach

Naukowcy zaobserwowali, że cebula działa podobnie jak insulina – substancje w niej zawarte utrzymują na właściwym poziomie cukier we krwi. Niektóre badania potwierdzają nawet, że cebula pomaga również obniżyć poziom glukozy we krwi

6. Rozjaśnia skórę

Melasma to pojawiające się na skórze twarzy drobne brązowe przebarwienia. Problem ten dotyka zwłaszcza kobiety pod wpływem hormonów, na przykład w ciąży lub w czasie przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych. Jest jednak na to sposób. Sok z posiekanej cebuli należy zmieszać w proporcjach 1:1 z octem jabłkowym i taki specyfik przykładać dwa razy dziennie w miejscach przebarwień. To naprawdę pomaga!

7. Przeciw alergii i zapaleniom

Wspominaliśmy o glutationie, teraz czas na kwercetynę. Oto kolejny roślinny przeciwutleniacz, jaki znajdziemy w cebuli. Kwercetyna chroni między innymi przed zatorami żylnymi, ale także zapaleniem oskrzeli i astmą. Przy regularnym zażywaniu kwercetyny spada również ryzyko zachorowania na cukrzycę

8. Oczyszcza od środka

Ciężkie metale i zanieczyszczenia przemysłowe powietrza są obecne nie tylko wokół nas. Odkładają się również w nas. Związki ołowiu, kadmu czy rtęci są bardzo szkodliwe, a pomóc w wydaleniu ich z organizmu mogą dwa aminokwasy – metionina i cystyna. Kto zgadnie, gdzie jest ich pełno? No właśnie…

9. Chroni przed rakiem

Badania opublikowane w magazynie „Journal of National Cancer Institute” wskazują, że panowie, którzy często sięgają po cebulę, rzadziej chorują na nowotwór prostaty. Zresztą nie tylko cebulę, bo podobnym działaniem mogą poszczycić się szalotka oraz nasz rodzimy pospolity czosnek

10. Dba o mózg

Cebula jako lek zalecany pacjentom po przejściu udaru? Jest w tym wiele racji. Część badań sugeruje, że cebula pomaga w niwelowaniu skutków niedokrwienia oraz wylewu krwi do mózgu. Wszystko przez zawarte w niej przeciwutleniacze i inne prozdrowotne składniki, jakie omówiliśmy już wcześniej

Podziel się informacją ze znajomymi jeżeli życzysz im zdrowia

Innym warzywem, z którego nawet firmy farmaceutyczne wytwarzają lekarstwa jest czosnek! Polecamy z czystym sumieniem Babciny SYROP Z CZOSNKU. Ma 10 razy skuteczniejsze działanie niż antybiotyki. Zobacz jak go przygotować..

x